pizza melayu
saya tahu ramai yang terror buat pizza, dan saya bukanlah selalu sangat pun buat pizza. Kalau buat pun, kadang jadik n sedap, kadang x berapa jadik. Disebabkan saya tiada breadmaker, saya memang lah mengharapkan keajaiban agar dough pizza tuh menggebu. dan disebabkan itulah saya terpikir untuk share resepi berikut di sini setelah percubaan saya berjaya, doughnya menggebu bukan sekali ganda tapi 3x ganda!
Bahan:
Topping:
1 ekor sotong (dipotong dadu)
1 keping dada ayam(potong dadu)
2 biji capsicum(potong dadu)
3 biji bwg putih(cincang)
garam dan lada sulah secukup rasa
Sos:
Tomato cincang dalam tin
sos cili
lada sulah
oregano
basil
Doh pizza:
140ml susu segar
2sb butter
2sb gula
450g tepung gandum
1 biji telor
2 biji kentang(rebus)
secubit garam
1/2 paket(6g) mauripan(yis kering)
Cara:
Topping:
1. Panaskan minyak, tumis bwg putih sampai naik bau
2. Masukkan sotong dan ayam, masak sampai kering air
3. Perasakan, masukkan capsicum biar sekejap n tutup api.
Sos:
1. Panaskan minyak, masukkan tomato dan sos cili
2. Tabur oregano, basil dan lada sulah secukupnya
Doh:
1. Blend kentang+mauripan+separuh susu segar sampai hancur
2. Campur semua bahan dalam besen dan uli sampai permukan licin dan tak melekat di tangan
3. Biarkan sampai naik 2x ganda
4. Uli untuk buang angin, canai dan letak dalam tin pembakar
5. Sapu sos, tabur topping, sapu sos sekali lagi, taburkan cheese atau mayonis
6. Bakar pada suhu 170 degree celcius selama 25 min
Resepi asal daripada Cik Umi Nadia, arigatou gozaimashita!!
Bahan:
Topping:
1 ekor sotong (dipotong dadu)
1 keping dada ayam(potong dadu)
2 biji capsicum(potong dadu)
3 biji bwg putih(cincang)
garam dan lada sulah secukup rasa
Sos:
Tomato cincang dalam tin
sos cili
lada sulah
oregano
basil
Doh pizza:
140ml susu segar
2sb butter
2sb gula
450g tepung gandum
1 biji telor
2 biji kentang(rebus)
secubit garam
1/2 paket(6g) mauripan(yis kering)
Cara:
Topping:
1. Panaskan minyak, tumis bwg putih sampai naik bau
2. Masukkan sotong dan ayam, masak sampai kering air
3. Perasakan, masukkan capsicum biar sekejap n tutup api.
Sos:
1. Panaskan minyak, masukkan tomato dan sos cili
2. Tabur oregano, basil dan lada sulah secukupnya
Doh:
1. Blend kentang+mauripan+separuh susu segar sampai hancur
2. Campur semua bahan dalam besen dan uli sampai permukan licin dan tak melekat di tangan
3. Biarkan sampai naik 2x ganda
4. Uli untuk buang angin, canai dan letak dalam tin pembakar
5. Sapu sos, tabur topping, sapu sos sekali lagi, taburkan cheese atau mayonis
6. Bakar pada suhu 170 degree celcius selama 25 min
Resepi asal daripada Cik Umi Nadia, arigatou gozaimashita!!
Comments
kat sna melambak kan...calling2 jek dh sampai dpn pintu umh !
kamalia,
org xde bm, bole le cuba kuikuikui...douzo!
tuh la terkejut tgk entry terbaru as..hehehe.
akk bahagikan doh tuh kpd 3 bhgian, so jdk la 3 keping pizza...jenuh nk abiskan hehhe
awak buat sekeping jek ker?
hi org german senyap jek skang?
apa xtbt skang kak?