kek pandan
ini bukan kek pertama tapi sesaja nk msuk entry sbb rasanya ada special sket, pertama sbb blog nih dh lma x berhup date n keduanya sungguh teruja bila tgk hasil dan rasanya selepas dibakar. actually dh lma nk try kek yg guna ovalette, mak pon dh lama kirim benda alah nih cuma masa jer yg x ada. so, ari nih kugagahkn jugak buat kek nih sbb tgk ovalette tuh duk menggoda btol dlm peti ais tuh..
haaa ni ler hasilnya..gebus n lembut mcm sponge cake yg beli kat kedai kek tuh, hehehe(abaikan rupanya itu).
haaa ni ler hasilnya..gebus n lembut mcm sponge cake yg beli kat kedai kek tuh, hehehe(abaikan rupanya itu).
sungguh dominankan ovalette nih dlm penghasilan kek yg gebu n lembut ini. amenda ovallete ni sebenarnya? bila tgk kat packaging botol tuh dia kata cake stabilizer.
Ovalette is a stabiliser used in baking sponge cakes. It helps the eggs to rise rapidly and stiffly. As it is acidic it also helps the beaten eggs to remain stable and not lose the airy and voluminous texture. It makes sponge cake softer and smoother.
selain ovallete, bhn lain yg sama fungsi dgnnya ialah quick 75. Ovalette is yellowish in colour whereas Quick 75 is whitish. ingredients nya ialah: emulsifier, pewarna, humeclant, larutan dan pengawal asid yang diluluskan. so apa lagi, meh la mencuba!
Comments
sori ler dh abis, nxt time kita get together kat pt raja kita wat pot luck eh..
pasni buatler marble pandan kegemaran ku...sedap ooooo