kikikiki

Nak ucap tq kepada Hana Kanazawa, Fiza Nordin, Yun, Ruhil n other food bloggers that cherish my kitchen up and give me variaties of ideas on cooking. bila tgk blog korang rasa lapo jer..meluap-luap keinginan nak try(sesuai ler utk aku yg x brapa pndai msk nih)..untuk resepi click pada nama masakan.

sticky caramel chicken & agar-agar koktel

agar2


ikan masak jawa & ikan stim

ikan

ikan stim nih resepi cik leha. memula perap ikan ngan halia(tumbuk) n sos tiram dalam 30 minit. pas tuh kukus ikan bersama bwng merah, bwng putih, cili api, (suma dihiris2),daun limau purut & serai(diketuk). kalu nak kuah lebih tmbh air skit. kukus sampai mata ikan bertukar putih(dlm 15 min). masa nak hidang, perahkan asam limau.

dadih & buah melaka

dadih

buah melaka sonang jer..blend daun pandan ngan air..pas tuh kalu nk cntik tmbah pewarna hijau. uli tepung pulut bersama air daun pndan tadi dan sedikit garam. uli sampai tepung jadi melekit, jangan lembik sangat. pas tuh gentel2 tepung tuh n masukkan gula melaka yg dah dipotong2 kecik. rebus sampai buah melaka timbul. pas tuh gaulkan ngan kelapa putih yang diletak sedikit garam.

nasi pilaf & nasi goreng mentega

nasi


mee rebus & kacang kuda

mee

kacang kuda ni rebus jer la ngan garam. agak lama jgk nk merebusnyer ya puan2 sekalian sebab keras. kalu air agak2 nak kering, tmbh lagi.

Comments

Anonymous said…
kacang kuda ni elok rendam semalaman..nanti dia kembang and tak ler makan masa terlalu lama utk rebus..
Idayu said…
oh yea ker? tq...tak tau pon.
pian ckp kukus jer memula..try2 smpai sudah tak lembut2.tuh yg akhirnyer rebus..kikiki

tak pe la kan, br blaja.tq anyway

Popular posts from this blog

anjing

fuji san