home attempt on Japanese Food

entry nih adalah yang paling mencabar pernah dihasilkan sebab in order to make it happen, saya kena melengkapkan beberapa siri makanan mengikut checklist seperti yang dirancang dan di saat-saat akhir laptop nih meragam pulak.  nyaris-nyaris entry nih tak dapat disiapkan kerana hard disk rosak dan sudah tentulah suma gambar makanan yang disimpan berkubur begitu sahaja.  Alhamdulillah, akhirnya dapat jugak buat back up dan selamatkan bukti-bukti kes *happy*.  
percubaan ke atas japanese food nih dibuat kerana setelah hampir 2 tahun di sini, dah mula rasa suka dan sedap dan disebabkan dada n ari suka sangat, may be sebab dah biasa makan kat sekolah. 

1. okonomiyaki
IMG_7991
yang nih memang sedap, juga dipanggil lempeng jepun.  banyak kali dah buat, mak bapak lah yang paling suka.

2. onigiri/sushi
IMG_0710
makanan paling simple untuk anak-anak, sesuai dibuat bekal kalau travel.  makan bersama kicap jepun.

3. udon
IMG_8000
ari chan paling suka yang ini. juga dimakan bersama tsuyu (kicap)

4. soba
IMG_0733
sejenis mee yang berwarna kehitaman, juga dimakan bersama tsuyu.  selalu buat breakfast utk ank2.

5. soumen
IMG_8077
sejenis mee, tapi agak halus. juga dimakan bersama tsuyu. breakfast paling senang untuk ank2.

6. takoyaki
IMG_0739
tako ialah sotong dan yaki ialah bakar/goreng. sangat sedap, lebih kurang macam okonomiyaki jugak rasanyer. favourite mak bapak jugak!

7. sarada
a) poteto sarada
IMG_0699
makan sejuk-sejuk, yummy!
b) sarada
IMG_0707
sangat simple untuk dihasilkan, makan bersama dressing. favourite papa dada.

8. horenso no ohitashi
IMG_0756
sayur horenso yang direbus, makan bersama tsuyu

9. karei no nitsuke 
IMG_0702
ikan karei, juga berkuahkan tsuyu

10. miso shiru
IMG_0753
sup kacang soya bersama wakame(sayur kering). yang nih memang makanan asasi budak 2 orang tuh.
penyediaan makanan jepun kebanyakannya berasaskan tsuyu atau miso shiru, menjadikannya sangat mudah dan menyebabkan saya sangat suka!  
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
dulu, ramai yang mengusik " wah...lepas nih terror la buat sushi yea"....masa tuh masuk telinga kanan keluar telinga kiri jek sebab tahap 'suka' belum sampai lagi.  kalu pegi makan sushi pon, setakat 3-4 pinggan jek. tapi sekarang setelah hampir 2 tahun, jeng jeng jeng.....
IMG_0517
tapi kalau nak diikutkan, masih sikit kalau dibanding dengan meja sebelah sini dan meja sebelah sana. *grin* .antara favourite yang mesti diorder ialah
IMG_0509
seafood sarada(salad seafood)

IMG_0510
ebi mayo( udang mayonis)

IMG_0511
tuna sarada(salad tuna)

IMG_0512
ebi fry (udang goreng)

lepas nih nak cuba resepi apa pulak ek? sukiyaki?

source: hanamemories.blogspot.com and lia deden. tq!

Comments

Asmara said…
Daisuki!! wah semua suka ni kak! hehe.. senang dan kurang kolestrol. Saya pun selalu buat bentou budak2 ni makizushi ngan okonomiyaki. Paling cepat la kan. hihi..
Ajzie said…
wahhhhhhhhhh sgt suka takoyaki and others too... Ebisen pun I liokeee..
mama syg said…
wah kak yu, sedapnyee...telan air liur kita tau...nnt kene buatkan kite sikit ea..heheh
MyBotanG said…
wow Ayuuuu..cemana buat karei and horensou dish tu..??? ajar sket.. suker makan kat kedai buat sendri x penah... ajar laaaa... :D
Idayu said…
as,
suka ker? betul la kata org kita junjung langit di mana bumi dipijak kan? anyway, sumanya simple mimple kn?

kak azie,
akk yg x duk nihon pon suka japanese food ek? lagi sugoii..

ryna,
bole, sonang by 2. dtg la umah nnti ek..

kak sue,
suma resepi crk kat hanamemories. type jek nama makanan kat search engine dia..mmg senang sgt2 utk sy yg pemalas nih hehehehe

Popular posts from this blog

anjing

fuji san